Aquestes eleccions europees del 9 de juny de 2024 arriben en un moment en què la Unió Europea (UE) afronta reptes nous i importants quant a la cohesió dels diferents pobles que la integren. Plataforma per la Llengua ha posat sobre la taula l’oficialitat del català a la UE, i és necessari que aquesta qüestió continuï present al dia a dia de les institucions europees, fins que aconseguim el nostre objectiu: que el català n’esdevingui la 25a llengua oficial.
El català ha tingut, fins a dia d’avui, un tractament inèdit per part de les institucions en comparació amb les altres llengües europees de mida similar: cap altra llengua amb 10 milions de parlants no és oficial de la Unió Europea o, com a mínim, d’un dels seus estats membres.
En aquest context i, tot i que la iniciativa legislativa a la UE és essencialment competència de la Comissió Europea, els nostres representants electes al Parlament Europeu tenen una responsabilitat decisiva en defensar activament la llengua catalana en els 5 anys de la legislatura. El seu paper pot esdevenir decisiu en la defensa dels drets lingüístics de la ciutadania catalanoparlant.
És per això que a Plataforma per la Llengua tenim clar que els nostres representants han de signar aquests 5 compromisos i seguir aquestes línies d’acció per tal de garantir els nostres drets.
Guia de vot per les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny
Plataforma per la Llengua ha analitzat els programes electorals de les candidatures amb representació al Parlament Europeu que concorren a les eleccions del 9 de juny. Amb aquesta infografia es vol mostrar la posició recollida pels partits pel que fa a les cinc mesures que l’entitat considera prioritàries per al català.